rsz logo dedauw met tekst125op50              
           
BEHANDELINGSCENTRUM VOOR KINDEREN/JONGEREN MET AUTISME EN/OF PSYCHOTISCHE KWETSBAARHEID


Tekenlessen aan kinderen en jongeren in De Dauw vzw: een woordje uitleg

Gil Heuvelmans

Gil Heuvelmans is illustrator, striptekenaar en beeldend kunstenaar.  Hij studeerde o.a. aan de Stedelijke Akademie voor Schone Kunsten in Aalst, de Koninklijke Akademie voor Schone Kunsten in Gent, the Bournemouth and Poole College of Arts and Design (GB), Hogeschool Kortrijk en psychologie aan UGent. Hij werd in 2009 gediagnosticeerd met Asperger, een milde vorm van autisme. In de periode  2011-2015 werkte hij deeltijds als tekenleraar  (vrijwilliger) in V.Z.W. De Dauw te Wortegem-Petegem met jongeren met een autismespectrumstoornis.
De tekenlessen gebeurden in sessies van 45 minuten per kandidaat, en verliepen steeds in een one-on-one kader. Het hoofddoel was om de leerling op het einde van de les een geslaagde, afgewerkte tekening te laten presenteren.  Dit gebeurde met een mix van moderne digitale hulpmiddelen en old-school potlood en papier. Waar ervaring en kennis nog tekortschoten, werd uitleg en hulp verschaft, en al doende werden ze geïntroduceerd met theorieën zoals kleurenleer, anatomie, materiaalkennis, kadrering en perspectief, zonder gefrusteerd te moeten stilzitten en luisteren.  Het was niet de bedoeling ze te bombarderen met kennis en technieken om ze klaar te stomen voor de Kunstakademie.  Ze wilden gewoon een goeie tekening maken en les na les werd de lat wat hoger geschoven.  Soms werd het tekenen aan de kant gezet voor een babbel of wandeling.  Elke leerling is uniek, heeft zijn eigen set van interesses en sterktes en de uitdaging was  om elke les af te stellen op diens specifieke universum.  Het was  relatief zeldzaam in dit kader dat een leerling opteerde voor een volledig originele creatie; het merendeel van de gekozen onderwerpen zijn figuren uit populaire games, animatieseries en franchise zoals Star Wars, LOTR, DC Comics en Marvel.  Doodbrave onderwerpen zoals Sesamstraat of Mario tot bloederige taferelen met orcs of zombies.
De hier tentoongestelde werken fungeren dan ook als wandeling door de geest van deze jongeren en de impact van de popcultuur van de laatste decennia hierop.

Gil Heuvelmans,

Voor meer info rond dit laatste, neem contact op met De Dauw via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.